top of page

I com és aquesta gent? Perquè ha acabat al carrer? Són immigrants? ”, són moltes de les preguntes que la societat es fa sobre aquesta temàtica. Núria Gispert (ex-presidenta de Càritas de Barcelona i Espanya, gran involucrada en el panorama nacional del sensellarisme) diu que no hi ha un perfil clar que defineixi a una persona sense llar, tot el contrari, hi ha moltes tipologies de persones que han acabat en aquest tipus de situació. Gispert esmenta que una part del sensellarisme són gent sense sostre que prové de famílies desestructurades, persones que tenen problemes de salut mental i immigrants que no són acollits a cap centre. Aclareix, però, que actualment el gran gruix d'aquesta gent són persones que han arriscat a la seva vida ja sigui en termes empresarials, que per culpa de la crisi iniciada al 2008 les seves respectives empreses han fet fallida; i en termes d’engany, on la persona ha estat manipulada i ha acabat sense res. En aquest últim cas, n'és testimoni en Jordi Puig. Ell explica que ell va perdre tot el que tenia per amor, va confiar amb algú que després el va enganyar i el va deixar sense diners. És a partir d’aquest moment on comença el seu primer període de dormir al carrer. Poc després va conèixer a una dona que li va donar el suport i l’ànim per tornar a refer la seva vida, ella és la mare de les seves filles. Segons el Jordi va ser un període molt bonic on ell es va sentir bé en si mateix i amb el món. “Però no tot és tan bonic”, diu el Jordi, “Al cap de pocs anys vaig assabentar-me que la meva dona m’enganyava amb un altre home, ella ho va admetre i amb menys d’un mes aquell home era dormint al meu llit i jo tornava a, si es pot dir així, dormir al carrer ”. En Jordi explica que ara torna a viure a casa la seva dona ja que ella ja no està amb l’altre home, tot i que diu que d’aquí poc tornaran i ell té el risc de tornar a malviure al carrer...

Gispert concreta que totes les tipologies esmentades molts cops acaben donant-se a la beguda o altres tipus d’ estupefaents, molts cops per combatre l’hivern fred de Barcelona.

A l'hora d'agafar dates i comprovar xifres, es pot observar que molta gent que les característiques de la gent sense llar, no són evasivament diferents de la gent que no ho és. Des de l'entitat Grupo Nueva Vida diuen que la gent sense llar a la qual ajuden són sobretot homes d'entre 35 i 55 anys els quals molts d'ells tenen fills i busquen feina. Pel que fa a l'entitat de renom, Càritas també diu que la majoria de sense llar són homes sols, joves i de procedència estrangera. També parlen de persones grans, majors de 70 anys, que es troben en aquesta situació per culpa d'una PNC (Pensions no contributives) i que no té família ni xarxa de cap mena.

Menys dones que homes al carrer però en pitjor situació

Núria Gispert afirma que un home té moltes més possibilitats d'acabar al carrer que una dona. "Les dones tenen molts més recursos per trobar un habitatge on refugiar-se. Aquestes no tenen cap problema en demanar ajuda als seus familiars o amics, però els homes en aquest aspecte són molt més tancats i  les  seves xarxes de suport són molt

més reduïdes ". A part d'això, també esmenta que en la situació laboral és més fàcil que contractin a una dona per fer feines com la de cuidadora de persones grans, cangurs, netejar cases, etc. En canvi, tot i que els homes tenen més prioritats i beneficis en el món laboral, obtenir feines com aquestes per poder obtenir un salari mínim els hi és molt més difícil. Antonio Carnicer, col·laborador de l'Associació Nueva Vida, reafirma tot l'esmentat i a més explica que gairebé sempre són homes els que venen en aquesta associació per ser ajudats.

Encara que hi hagi molts més homes que dones 

Fetes per Agustí Calasanz, Andrea Martínez i Gerard Martínez.

en aquesta situació, aquestes viuen en pitjors condicions. Les places per a dones respecte als homes en els Centres de Primera Acollida són molt més inferior. A més a més, és molt probable que sigui assetjada per un home, tant físicament com verbalment. És per això que molts cops decideixen agrupar-se amb altres persones que pateixen la mateixa situació per tal de no ser agredides.

Estructural: Desenvolupament econòmics, el mercat immobiliari, la immigració i els drets de la ciutadania.

1
4
3
2

Personal: Estat de salut, baix nivell de capacitat professional i addiccions.

Relacional: Situació laboral, la situació de ruptura i relació familiar.

Institucional: La burocràcia institucional, escassetat de serveis adequats i institucionalització (viure a una presó, a un centre de menors...)

European Review of Statitstics on Homelessness explica una gran varietat de factors que causen aquest fenomen:

bottom of page