top of page

" Ningú és conscient del que té fins que ho perd "

-Jordi Puig- 

Fetes per Agustí Calasanz, Andrea Martínez i Gerard Martínez.

Des del 2008 aquestes dades han anat augmentant progressivament. Actualment, tot hi que les ajudes hagin augmentat un 60%  hi ha un 37% més de persones a Barcelona que no disposen d’un habitatge digne segons diu Laia Ortiz, la tintenta d’alcalde d’Afers socials.

En Jordi Puig és un home de 48 anys que ha viscut al carrer i està en risc de tornar a viure aquest fenomen en primera persona. Ell explica que el fet de viure al carrer li ha canviat la vida per complet i ha tingut que viure experiències poc afortunades i desagradables durant aquesta vivència. Com en Jordi, molta gent sense llar s'ha sentit desplaçada o violentada en moltes ocasions. 

Les situacions de conflicte relacionades amb el sensellarisme són molt presents a Barcelona. El conflicte més comú a totes les ciutats cosmopolites del món, són les agressions a la gent sense llar. La filòsofa Adela Cortina denomina que la causa d’aquestes agressions és l’aporofòbia, aquella por i repugnancia a la pobresa i a la gent pobra. Aquesta, com a delicte d’odi, no està concretada al Codi Penal, però continua sent una acció que vulnera la dignitat de la gent que es troba al carrer.

" Per part de la policia m’he sentit desplaçat"

Jordi Puig

Vida sense sostre

Una persona sense llar és aquella que "no disposa d’un habitatge amb les mínimes condicions que li permeten viure amb dignitat ". Actualment el sensellarisme, és un fenomen molt present a Barcelona i en grans ciutats cosmopolites d’arreu del món.

​

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (INE) al voltant de 37.000 persones tenen molts problemes per trobar una llar digne, de les quals  aproximadament més d’11.500 no disposen d’habitatge.

Dins d’aquest alt nombre, a Barcelona, segons la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, 3.000 persones viuen pels carrers. El 50% viu en centres públics o privats, 600 en llocs irregulars, però 900 són les que dormen directament al carrer.

​

Els fets denigrants cap als sense llar poden ser agressions físiques o verbals, robatoris, intimidacions i amenaces. L’Observatori Hatento esmenta que un 23% són d’agressions físiques , i la gran majoria són nois joves tornant de festa a les tantes de la nit. Cal remarcar que un 27% dels sense llar que moren al carrer és a causa d’agressions.

bottom of page